Google lanceert Project Zero

zeroEigenlijk lag het al in de lijn der verwachtingen en eigenlijk kon Google er ook al een tijdje niet meer omheen. De veiligheid van het internet wordt meer dan dagelijks ter discussie gesteld en meer en meer mensen raken de dupe van oplichting of inbraak. Dat dit stelselmatig gebeurt, is niet alleen een kwalijke zaak, het is ook nog eens zeer gevaarlijk voor het voortbestaan van het internet en de gebruikers. De relatie is verziekt. Google werpt zich regelmatig op als één van de grootste bedrijven wanneer het om internet gaat, zeker omdat veel van de mensen online aanvankelijk direct beginnen bij de zoekmachine. Daarom heeft Google besloten om Project Zero in het leven te roepen.

Project Zero

Project Zero is een samenwerking tussen Google zelf en een heel aantal mensen die handig zijn met hacken, inbreken en het vinden van beveiligingslekken. Het is niet de eerste keer dat hackers zelf ingeschakeld worden om een betere preventie te kunnen verzorgen. De doelstelling is het internet veiliger te maken door te zoeken naar oplossingen tegen malware, hacken en beveiligingslekken. Dit zal een lopend project gaan worden. Opvallend is dat Google zich niet alleen richt op het bestrijden van bugs en programma’s die er niet thuishoren, maar ook op overheden die zichzelf zonder toestemming toegang verlenen tot informatie.

Er is echter meer dan een kanttekening te maken hier. Allereerst is het niet opvallend dat Project Zero een samenwerking betreft tussen een ontwikkelaar en hackers, dit is al veel vaker gebeurd en zal ook in de toekomst de manier blijken om vooruit te kunnen komen. Een groter vraagteken is echter of dit wel een klus is voor Google, welke allerminst aansprakelijk is voor de problemen en de onveiligheid op het internet. Aan de andere kant is het voortdurende probleem dat niemand aansprakelijk gesteld kan worden, behalve de hackers zelf, die in de meeste gevallen niet te traceren zijn (in het geval zij goed werk leveren). Dat Google opnieuw het voortouw neemt, heeft in mijn ogen vooral te maken met het aandeel van de inkomsten dat rechtstreeks uit het gebruik van het internet voortvloeit. Er kan gezegd worden dat de zoekmachine gratis is, maar wie ziet hoeveel informatie daar opgepakt wordt en gebruikt wordt om relevante reclames aan te bieden, die zal zich meerdere malen achter zijn oren krabben. Is het dan toch puur eigenbelang, dat Project Zero?

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.